Regen

De planning is klaar, de bus is schoongemaakt, nog een nachtje slapen en dan op naar Frankrijk. Voor we gaan checken we het weerbericht in verschillende gebieden. Het ziet er slecht uit. Bakken regen is de voorspelling. Bij ons slaat de twijfel toe. Wat gaan we doen? Op mijn mobiel komt een berichtje binnen van een handelaar. Hij schrijft dat de grote brocante markt die het weekend zou zijn, is ingekort door de slechte weersvoorspelling. Is het de moeite om te gaan nu het zo slecht wordt? We kijken elkaar aan en besluiten niet te gaan.

 

We gaan een rondje Nederland doen, naar de familie. Na twee dagen gaan we naar huis. Als we voor de afsluitdijk rijden, gaat er ineens discoverlichting branden en zien we verspringende teksten op het dashboard. J.P zegt, 'ik denk dat we een parkeerplek moeten zoeken'. Wat ben ik blij dat we nu niet in Frankrijk zitten. Het moest vast zo zijn dat we niet zijn gegaan. Bij de garage kregen we te horen wat er aan de hand was. Nou stond er al een afspraak voor de apk, banden wisselen, beurt enz. dus we zullen geduld moeten hebben voordat het stukke onderdeel is gemaakt.

 

Pikant

De bus is inmiddels gemaakt en rijdt weer super fijn. We zijn in Frankrijk en achterin liggen de eerste aankopen. In een gekochte kist zit een pakje speelkaarten van de kaasboer, de slager, de bakker, de visboer, de supermarkt enz. Bij een bekende handelaar vertel ik dat ik leuke speelkaarten heb gekocht. Hij trekt een la open bij zijn bali en zegt met een grote glimlach, 'dit doosje speelkaarten is voor u'. Als ik het doosje open, liggen de kaarten er op zijn kop in. Ik pak ze, draai ze om en kijk de handelaar aan met de vraag, wat moet ik hiermee? Hij begint nog harder te lachen en loopt naar een klant. Ik stop het doosje vol pikante speelkaarten in mijn tas en denk, wat moet ik hiermee? 

 

A vendre

Na een dag inkopen vinden we een camperplek. Daar genieten we van de omgeving. We lopen een rondje in het dorpje door de kleine straatjes. Op een afstandje hangt een handgeschreven bord, A vendre en telefoonnummer. We gaan kijken en zijn opslag verliefd. Een schattig klein huisje bij de wasfontein op het plein. Tijdens het rondlopen fantaseren we over de kleur luiken en het tuintje voor het huisje. 

 

De imker

Na een korte nacht zijn we alweer vroeg aan het lopen op de markt. Het is nog lekker koel en vinden leuke handel. Vorig jaar schreef ik over de imker waar we in zijn huis honing konden proeven en kopen. Als we een hoek omlopen zien we de imker staan met een kraam. Blij verrast ons te zien en na handen schudden kwamen de proef stokjes tevoorschijn. Uiteraard hebben we weer een voorraad verschillende potten honing bij hem gekocht. De grootste pot die we hebben gekocht is dennenhoning. En een nieuwe soort, zonnebloemhoning. Daar gaan we weer van genieten de komende tijd.

 

Franse nationaliteit

Bij een kraam zie ik verschillende spullen staan. De verkoper kwam eraan. Hij was even een pain American halen, stokbrood met een hotdog, ketchup en frites. Met een mond vol zegt hij, 'nou ja, jullie hier'? Na de hand schudden kopen we diverse brocante bij hem. Terwijl hij zijn pain eet, vertel ik hem over het huisje wat te koop staat en laat hem de foto zien. 'Wat een schattig huisje. Heb je al gebeld voor de prijs? J.P heb je inmiddels de Franse Nationaliteit? Of zoek je een tweede huis'? 'Non, we vonden het gewoon een leuk huisje en we hebben niet de Franse nationaliteit'. Als we gaan zegt hij, 'bel me als je me nodig hebt met het huisje, je hebt mijn nummer'. 'Merci monsieur, maar ik bel liever voor handel naar u'.

 

Vast

De bus is aardig vol en we kunnen er niet meer slapen, dus zoeken we een camping. Daar aangekomen zegt de eigenaar, 'we zijn open maar hebben extreem veel regen gehad'. 'Gaat u maar staan waar het kan maar pas op dat u niet vast komt te zitten'. We vinden een plek. J.P rijdt de bus er naar toe en jawel, we zitten al meteen vast. De eigenaar komt de bus uit de bagger trekken. We zijn niet de enige want hij had extra werk om steeds caravans, campers en bussen uit de modder te trekken. Als we op de stoel gaan zitten, zakken we in de modder. Het werd duidelijk tijd voor zon en warm weer. 

 

Wandelaars

Twee mannen met rugzak en een tentje komen tegenover ons staan. Als we in gesprek komen vertellen ze over hun reis te voet. Ze zijn onderweg naar Rome. Vol bewondering luisteren we naar hun verhaal. De volgende morgen stap ik om zes uur uit de tent. De buurman staat al buiten want ze willen naar de bakker voordat ze verder lopen. Na het gedag zeggen rijden we naar de bakker. Ik zeg tegen J.P, 'dat is een eind lopen om naar de bakker te gaan'. Bij de bakker koop ik twee warme stokbroden en twee pain au chocolat. J.P rijdt direct terug naar de camping en ik spring uit de bus. Ik pak een stokbrood en de chocoladebroodjes en geef het aan een man. Die kijkt me verrast aan. 'Voor jullie, scheelt een stuk omlopen en nu kunnen jullie de route vervolgen. Iets later dan de planning was komen we aan op de markt en slaan onze slag voordat we naar huis rijden. 

 

Au revoir, J.P en Marieke  Baret Brocante 'en route'

Mei 2024   column nr: 30

© 2014 - 2024 De Bosrand Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel