Boeketje
Op 1 mei, de dag van de arbeid, zijn de Fransen vrij. Dan zie je mensen met boeketjes Muguet (Lelietje-van-dalen) langs de weg staan. Men koopt een boeketje en geeft het aan een persoon. Met dit gebaar wens je die persoon geluk. Porte-bonheur, je geeft een geluksbrenger. Een paar jaar terug kocht ik op de markt een kan. Naast het wisselgeld kreeg ik een boeketje Muguet in mijn handen geduwd. Ik vond dat zo lief, ik heb het nog steeds.

Regaal
Op de markt vind ik een mooi regaal met garenklosjes. Jaren terug heb ik een roze etagère met klosjes gekocht. De verkoper vertelde me toen dat men in de oorlog alles gebruikte wat voor handen was. De klosjes werden gebruikt als steun tussen de planken zodat men toch meubeltjes kon maken.

Mag ik mee?
Een beetje vermoeid sta ik de winkel te vullen. Er komen twee dames naar me toe. Ze zien me een doos uitpakken en ik hoor, 'bent u net terug van inkopen'? 'Ja dames, we zijn net terug uit Frankrijk en dit zijn de nieuwe vondsten'. Een dame zegt, 'oh wat lijkt me dat enig'. 'Lekker struinen op de marktjes'. 'Kunnen we niet een keer met jullie mee'? Deze vraag wordt ons wel vaker gesteld.

Parel
Het lijkt zo romantisch, werken in de handel. Toch gaat er heel wat aan vooraf voor we de bus vol hebben. Vele kilometers rijden, weinig slaap en veel lopen. Dit is toch echt anders dan als je op vakantie bent en je op zondag na je ontbijt gaat slenteren op een marktje en kijkt of je er iets tussen vindt staan. Wat uiteraard erg leuk is om te doen. Je zal toch net die ene parel vinden...

Sjouwers
Gekscherend zeg ik tegen de dames, 'dat lijkt me gezellig, kunt u volgend weekend'? 'Ik kan nog wel wat sjouwers gebruiken'. In gedachten ga ik verder de dozen uitpakken en zie mezelf op de markt lopen met een groepje mensen, 'en route met Baret*' (*onderweg met Baret). Dan word ik losgerukt van mijn gedachten en hoor iemand tegen me zeggen, 'wat leuk'! 'Dit is precies de maat beboterde terrine die ik al een tijdje zoek'. Blij loopt ze naar de kassa. En zo liggen de parels gewoon in Soest.

Au revoir, J.P & Marieke

Baret Brocante 'en route'   Nr: 7 Mei 2022

© 2014 - 2024 De Bosrand Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel