Niks

De markt zou om zeven uur in het dorp beginnen en we zijn er al eerder. We konden vlakbij parkeren en gingen vast lopen ondanks dat ze nog aan het uitpakken waren. Je kon het hele dorp rondlopen en voor de huizen stonden de verkopers. Op de achtergrond hoorde je een muziekje. Op het plein, waar ook de kraam met croissants en koffie stond, werd druk bezocht. We lopen een rondje en nog eens een rondje. We vinden niks, gewoon niks! Zoveel kramen, een gezellige sfeer, aardige mensen, maar niks leuks. Het gebeurt zelden dat we echt niks vinden. Dan maar met lege handen naar de bus, op naar de volgende markt. Vlak bij onze parkeerplek zie ik twee vriendinnen tussen hun huisraad staan die veel lol samen hadden. Door het lachen van de dames keek ik hun kant op. Mijn oog werd naar de bus getrokken waar ze stonden. Daar zag ik achter hun bus tegen een muur een grote fotolijst staan en iets met okergeel. Ik vraag of ik het mag bekijken. 'Madame, dit is een oud telefoonbord met tekst voor verwijzingen waar u moet zijn'. Ik laat mijn verbazing niet blijken en doe een beetje ongeïnteresseerd of ik het wel wil kopen. Wat ik natuurlijk wel wil, maar niet laat blijken. Blij met deze aanwinst zet J.P het bord in de bus. Gelukkig toch nog een aankoop gevonden op deze markt. Snel gaan we verder 'en route' want er moet nog veel gevonden worden dit weekend.

Thuis gaan we het bord bekijken en komen tot de conclusie dat dit niet zomaar een oud bord is. Hier staan de verwijzingen op voor de telefooncentrale wat men op de tweede etage kon vinden. En adressen van andere telefoondiensten, telegrafische activiteiten en boekhoudkundige vorderingen. P.T.T is de voormalige postdienst, telegraaf en telefoon in Frankrijk. In 1991 kreeg het de nieuwe naam La Poste en France Telecom. Alle tekst op dit okergeel houten bord is met de hand geschreven. Helaas weten we niet uit welke plaats het komt. Na zoeken blijkt dat er meerdere steden met de Rue Lafayette of Rue Gambetta in Frankrijk zijn. Zo zie je maar weer, altijd goed blijven kijken, nooit de hoop opgeven en dan kun je toch nog wat vinden tussen kleding, schoenen, kinderspeelgoed en andere spullen.

Details
Omdat we alle aankopen nakijken en schoonmaken zien we ook echt wat het is, hoe het is gemaakt, of er een etiket op zit, hoe men creatief was met oplossingen maken enz. Deze keer wil ik het eens hebben over details. Heel veel brocante is door mensen zelf thuis gemaakt. Omdat niet alles voorhanden was of men er geen geld aan wilde uitgeven, was men creatief. Of iets ging stuk en hoe kon je dat dan maken zodat het toch te gebruiken viel. Vaak verbazen we ons hoe dat werd opgelost. Op een grote grijze kist zat een ijzeren hanger maar het slot was niet meer aanwezig. De kist moest toch op slot. Men nam een scheef stukje hout en verfde het in de kleur van de kist, touwtje eraan en zo deed men de kist op slot. Een oude spiegel heeft vaak een achterkant van hout. Deze achterkant is soms bedrukt met prachtige siercijfers of letters. Soms zou ik bijna de spiegel kopen voor de achterkant. Oude garenklosjes waar men een rek van maakt, een luikenset met een prachtige knop om ze open en dicht mee te doen. De deksel van een terrine met een gezichtje erop. Het linnengoed, vaak met prachtige broderie letters. Houten meubels bewerkt met bloemen. Men was creatief en verzon de mooiste details voor een artikel of gebruiksvoorwerp. Let er maar eens op bij de volgende aankoop of wat er in uw huis staat. Het maakt het stuk brocante vaak nog aantrekkelijker.

Voorjaar
Het voorjaar is begonnen, wat hebben we daar met zijn allen naar verlangd. De vogels horen fluiten, de lammetjes in de wei en de natuur begint weer groen te kleuren. De brocante tuin bij de winkel begint ook weer rustig aan in de bloei te komen. Vorig jaar hadden we nestjes in de tuin en vlogen er jonge vogeltjes rond. Zelfs in de winkel had er een roodborstje in een vogelhuis een nest gebouwd. Haar jongen werden daar grootgebracht en omdat de deur open was konden ze rustig in en uit vliegen. Hopelijk gaan we dit weer beleven. Er zijn plekjes en hoekjes genoeg voor de vogeltjes. Toen ik er van de week was vertelde mijn collega dat ze het roodborstje alweer in de winkel had zien rondvliegen.
We zoeken altijd naar brocante met afbeeldingen van vogeltjes. Op servies, linnengoed, schilderijen enz. Als we op een brocante en antiekmarkt lopen zie ik een kraam met een prachtig klein handbeschilderd kamerscherm. Ik was opslag verliefd. De ijsvogel, de bloemen in en op het water en de zachte kleuren. Prachtig gemaakt. Helaas konden we het niet kopen omdat ik de prijs te hoog vond. Maar ik kan nog wel van de foto genieten.

Reeën
Als we vanaf huis na een lange drukke rit op de snelweg uiteindelijk de Wieksloterweg oprijden, heb ik altijd het gevoel in een andere wereld te komen. De volle bus hobbelt over de drempels waardoor J.P rustig moet rijden. Dan is er alle tijd om om me heen te kijken. Het is een mooie weg richting de winkel met de prachtige huizen aan de weg, het beekje, de weilanden en het bos. Als we net voor de winkel zijn, zien we regelmatig een groep reeën staan grazen. Ze komen uit de bosrand, durven zich op het weiland te begeven en grazen in de wei of liggen te rusten. Let er maar eens op als u naar de winkel komt, misschien heeft u geluk en ziet u ze staan.

Pasen
We zijn zondag eerste paasdag gesloten.
Maandag tweede paasdag zijn we geopend van 11.00-17.00 uur

Au revoir, J.P en Marieke  Baret Brocante 'en route'
Maart 2024  Column nummer: 28

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2014 - 2024 De Bosrand Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel