Vide maison
Aan het eind van een brocante markt hing een A4'tje met de tekst: vandaag huisverkoop op 10 minuten rijden. Na een korte rit zagen we in een achteraf straatje stoelen, manden, potten en een plukladder tegen een huisje aan staan, daar was het.

Terug in de tijd
Het huisje was klein en in oude staat. We kwamen binnen in de stal met hooizolder. De hooizolder trap was half aangevreten door de houtworm, dus naar boven kon je niet meer. Opa's jas en pet hingen aan een spijker in de balk. Rondom stonden tafeltjes met spullen die je kon kopen. Licht was er niet, maar met een zaklamp in je hand kon je rondlopen in de stal. Via de betonnen opstap kwam je in de kleine keuken. Er stond een eettafel met twee stoelen, een houtkachel, ook om op te koken en een aanrechtblad. Hier speelde het leven af van het inmiddels overleden echtpaar. In de kleine huiskamer stond een kast met pronkstukken, boekenkast, tafel, stoelen, nachtkastje en een éénpersoons strobed.

Aan alles kon je zien dat de laatste bewoner nog in een tijd leefde zoals jaren terug. Niks geen luxe. Geen nieuw kopje als er scherf af was, gewoon gebruiken, stuk of niet. Linnengoed werd met een lap stof dicht genaaid als er een scheur in zat. Bijna alles was vies, oud, stuk en tot het laatst gebruikt. Iets nieuws of moderns was er niet te vinden. Alle kenmerken van een eenvoudig leven zonder luxe. In de verwaarloosde tuin stond een kas met nog wat tomaten en overal liepen kippen rond.

Er stond genoeg brocante, ik had alles wel willen kopen. Helaas was het meeste kapot en erg vies. Ik moest goed kijken tussen de serviezen, linnengoed, Heiligen spullen, emaillen, spoelkommen, onderzetters, meubeltjes, koffertjes, zalfpotten, glaswerk, rieten manden enz. wat er mee kon.

Hollanders?
We liepen weer terug de keuken in met wat spoelkommen. Daar zagen we de dochter met een verbaasd gezicht ons aankijken, Hollanders in haar ouderlijk huis? Inmiddels hadden we een stapel brocante gevonden inclusief de plukladder. Madame zei lachend, 'hoe moet deze in de auto'? 'We hebben hier nog wel een oude zaag liggen hoor, dan kunt u hem doorzagen'.

Ooievaar
In de pronkkast stond een ooievaar op nest. Een wel heel bijzonder exemplaar, gemaakt van een dennenappel. Madame verteld dat deze ooievaar zelf was gemaakt omdat er geen geld was om er één te kopen.

Moeite
Vaak heb ik wat moeite om een huis waar net iemand is overleden binnen te gaan. Hier stond de afwas er nog, de pyjama hing over de stoel, het fruit stond op het aanrecht en de bijbel lag open naast het bed op het nachtkastje. Er hing een oude foto van het overleden echtpaar aan de muur. Ze keken recht de kamer in. Terwijl ik tussen hun dierbare spulletjes aan het struinen was gaf me dat toch een beetje vreemd gevoel. De dochter was een lieve vrouw en vond het geweldig dat we er waren. Door haar had ik er minder moeite mee om rond te lopen. Ze was blij dat de spullen van haar ouders niet werden weggegooid maar een nieuwe bestemming kregen.

Nieuw leven
Hier gaat het dus om in de handel. Voor elk stuk brocante is er een nieuw leven. Oude Franse spullen die na jaren weer uit de kast zijn gehaald en bij ons een nieuw leven krijgen in de winkel. Maar dan wel heel goed schoongemaakt!

Au revoir, J.P & Marieke     Baret Brocante    Nr: 12 -  oktober 2022

En dan nog even het volgende.
Ons team is druk bezig met de voorbereidingen voor de kerst. De oude kerstballen en versiering zijn tevoorschijn gehaald. Vanaf dinsdag 1 november is de winkel geheel in kerstsfeer.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2014 - 2024 De Bosrand Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel