Boulanger

In Frankrijk verheugen we ons op de handel maar ook om naar de boulanger te gaan. Naast een knapperig stokbrood, pain au chocolat of croissant gaat er vaak wat anders lekkers mee. Deze keer kiezen we voor een appel tartelette.

 

Nederlands gebruik
Een paar jaar terug stonden we op de camping toen J.P jarig was. De eigenaar kende we inmiddels goed. We kochten drie gebakjes en liepen naar het terras van de camping. We vroegen of hij erbij kwam zitten. We bestelde wat te drinken, pakte het gebak uit en ik vertelde dat J.P jarig was en dat het een Nederlands gebruikt is om dan gebak te eten. De eigenaar kwam bij ons zitten en feliciteerde J.P. We namen een hap van ons gebakje maar de eigenaar pakte de gebaksdoos, schoof zijn gebakje erin, liep naar de koelkast en legde het erin. Hij liep terug en zei 'bedankt voor het lekkere dessert'. En wij maar denken dat je een 32-jarige Fransman van een Nederlands gebruik mee kunt laten genieten.

 

Code oranje
Terug naar onze inkoopreis. Het is helaas zeer slecht weer onderweg, code oranje. J.P moet zich goed concentreren op de rukwinden en het vele water wat op de tolweg ligt. We besluiten om naar een hotel te gaan want het is te slecht weer. Na twee dagen in een hotelkamer opgesloten te zijn geweest gaan we terug richting huis. Weg uit het Zuiden, weg uit code oranje. Veel is geannuleerd door de storm en regenval. Onderweg zien we toch een paar kramen staan met veel te dure inkoopprijzen. Met maar drie artikelen gaan we weer verder op pad. Na een dag rijden komen we in een ander gebied en scoren we eindelijk handel. Als we de spullen uit de winkel naar de bus brengen staan we in de Saharazand. Alles was vies. De bus, de handel en wijzelf. Je zag ineens niks meer om je heen (zie foto). Op naar een hotel om ons eerst maar eens te douchen en af te wachten wanneer we weer verder kunnen. De volgende morgen herkende we de bus niet meer, die zat onder het Saharazand. Nadat de ramen weer schoon waren konden we naar huis. Onderweg komen we nog langs een adres en vinden meer handel. De laatste twee uur van huis (door Duitsland) duren uren omdat we stapvoets rijden. De chauffeurs protesteerden tegen de hoge brandstofprijzen. Uiteindelijk komen we veilig thuis na de meest moeizame inkoopreis ooit.

 

Schoon
Ondanks het slechte weer, de vele kilometers en de hoge inkoopprijzen ben ik blij met wat we hebben gevonden. Als ik de vondsten in de winkel plaats komt er een glimlach op mijn gezicht als ik een glimmende schone emaillen kan pak en neerzet. Het is veel werk geweest om de spullen schoon te krijgen maar er is geen Sahara zandkorrel meer te vinden.

 

 

J.P & Marieke Baret Brocante 'en route'

April nr: 6 - 2022

© 2014 - 2024 De Bosrand Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel