Vaste handelaar                                                                                                                                      Door corona zijn we al een tijd niet naar één van onze vaste handelaren geweest. Normaal gesproken komen we regelmatig in zijn rommelige winkel. Het is een fijne jongeman met schappelijke prijzen. Omdat we in de buurt zijn gaan we hem bezoeken. Als we aankomen is er totaal geen reuring. We gluren door het raam en zien genoeg brocante staan. Op de deur hangt een stuk karton. Met dikke zwarte letters stift staat er geschreven: Definitief gesloten! Wat zou er aan de hand zijn?

Markt
Als we op een markt lopen hoor ik J.P zeggen, 'kijk nou eens wie hier staat'? 'Onze handelaar'. Hij ziet ons en roept, 'les deux Hollandais! Ça va?'  We krijgen een boks -i.p.v een hand- en gaan bijpraten. Door corona heeft hij de winkel gesloten en een baan gevonden. Maar de winkel weg doen? Nee dat krijgt hij niet over zijn hart want de handel is veel te leuk. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus staat hij soms op een markt. Terwijl ik wat bij hem koop schrijft hij zijn nieuwe 06 nummer op en zegt, 'bel me om een afspraak te maken voor de winkel'.

Zwarte kist
We bellen de handelaar en kunnen de volgende dag om tien uur bij de winkel komen. Als we er zijn komt hij pas om kwart over tien aangereden in een brocante auto. Hij zegt 'sorry, druk op het werk, ik kreeg telefoon'. Hij wordt weer gebeld, doet de deur open van zijn winkel en laat ons binnen. We vinden al leuke spullen waaronder een zwarte kist. De kist is loodzwaar als ik hem naar de bus wil brengen, het kost me moeite om te tillen. De handelaar ziet dat, rond zijn telefoongesprek af en schiet te hulp. Hij schrikt van het gewicht en zegt, 'mag ik hem open maken'? Als de kist van het slot is zien we stapels oude papieren liggen. 'Die hoef ik niet, gooi maar in de vuilnisbak' zeg ik. Hij zegt, 'maar u heeft ervoor betaald'. 'Gooi maar weg' zeg ik tegen hem en ga door met de spullen naar de bus brengen. Terwijl ik bezig ben zie ik hem alles bekijken en in de prullenbak gooien. Ik ga er toch even bijstaan. Er gaan stapels oude papieren, enveloppen, bonnetjes, foto's, ansichtkaarten, bidprentjes enz. in de prullenbak. Ik pluk er snel een glazen rozenkrans en ansichtkaart uit voor de volgende stapel erin gaat.

Klant
Bij thuiskomst zetten we de eerste lading nieuwe aanvoer en de kist in de winkel. Een week later zijn we er weer om aan te vullen. Terwijl ik een doos met spullen uit pak, hoor ik een klant tegen een andere klant zeggen, 'ik heb hier laatst zo'n leuke kist gekocht die ik als bijzettafel gebruik'. Ik draai me om en zeg, 'wat leuk dat u de kist bij ons heeft gekocht,' vertel het verhaal over de zware kist en dat bij een volgende keer toch echt alles meegaat, ongeacht hoe zwaar het is.

Au revoir, J.P & Marieke - Baret Brocante 'en route' -                      
Nr 2. December 2021

 

© 2014 - 2024 De Bosrand Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel