Boekhouding
Terwijl ik dit schrijf, hebben we de knallen en de oliebollen al even achter ons liggen. Er ligt een nog aardig lege agenda voor me. Toch ben ik druk in de weer want januari is de maand van het jaar 2023 afsluiten. Ik geef toe, na al die jaren vind ik dit het minst leuke van de handel maar het hoort erbij. Niks kost me energie als het om de handel gaat, maar de boekhouding, dan moet ik mezelf echt toe aanzetten. Gelukkig heb ik een goede boekhouder en ben ik blij als mijn boekhouding daar op kantoor ligt zodat ze er mee aan de gang kunnen en ik weer lekker met de handel bezig kan zijn, wat veel leuker is!

Binnenkijken
Genieten van de woonbladen, de huizen waar we komen, social media en de tv programma's. Met een woonblad, lekker op de bank, een kop thee en bladeren. Altijd leuk om te zien hoe anderen hun huis of tuin decoreren met brocante. Binnenkijken, houden we daar allemaal niet van?

Soms bezorgen we een bestelling. Bij de één zet je het neer en ga je door, bij de ander blijf je even. Af en toe mogen we binnen kijken. Na al die jaren heb ik al zoveel moois zien staan. We zien ook veranderingen in brocante land, ineens een totaal andere inrichting. Gelukkig blijven velen trouw aan hun verzameling. Tegenwoordig kan je het niet meer bij elkaar verzamelen in een korte tijd. De prijzen worden steeds hoger en sommige spullen worden zeldzamer.

Laatst was ik ergens in de buurt wat bezorgen. Na het aanbellen mocht ik naar binnen. Achter de voordeur was het al meteen raak. Er stond zo'n mooie verzameling op kleur, ik wist niet wat ik zag. Door naar de huiskamer en keuken. Voor we aan de thee gingen was het een stuk later, eerst werden de laatste aankopen bekeken. Wat een bijzondere kleurrijke verzameling en met liefde gedecoreerd. Een echte brocante liefhebster met een goede smaak en gevoel voor decoreren.

Een tijd terug kregen we een zoekopdracht voor een restaurant. Na een tijdje was het gelukt om de spullen te vinden en konden we gaan bezorgen. De zaak was op dat moment dicht. De eigenaar had sfeerlicht aangedaan, de kaarsen aangestoken en er stond een kop thee klaar. We keken onze ogen uit tijdens het rondlopen van de zaak. Het was zo sfeervol en knus ingericht. Een totaal eigen warme stijl waar je de gastvrijheid meteen kon voelen. Na het thee drinken hebben we de handel uit de bus gehaald. Zo kon de eigenaar gaan decoreren zodat de zaak er weer netjes bij zou staan.

In Frankrijk kom je niet snel bij iemand binnen. Al jaren kwamen we bij een Frans wijn echtpaar met een statig groot huis. Maar verder dan de overkapping die aan het huis vast zat kwamen we niet. Ooit mocht ik helpen om een extra stoel op te halen in de donkere bijkeuken. Daar waande ik me even terug in de tijd. Een oude stenen wasbak met pomp, een kast en een tafel met vier stoelen. En daarboven een t.l lamp. Verder dan die kleine ruimte ben ik helaas nooit geweest. De oude wijnkelder stond wel open om binnen te kijken. Nadat de blakers waren aangestoken door de eigenaar konden we naar binnen. We liepen in de schemer over de ongelijke vloer tussen de koelte van de oude wijnvaten. Die sfeer zal ik nooit vergeten alleen al omdat ik bijna dronken werd van de geur.

Een paar weken terug mochten we tijdens een inkoopreis even binnenkijken in een oude keuken waar ze tarte tatin aan het bakken waren. Op tafel stond een grespot met bloem, eieren in een mand en appels in een kistje. De oude houten tafel werd als werkblad gebruikt. Toen de bereiding klaar was, werd deze tarte tatin in de hout gestookte oven gezet om te bakken. Het water liep je in de mond, wat een heerlijke geur. Helaas hebben we het eindresultaat niet gezien of geproefd, maar dat zal vast zeer smakelijk zijn geweest.

Ook bij ons in de winkel kan je binnenkijken en inspiratie op doen, er staat genoeg. Regelmatig komen er mensen uit het buitenland in onze winkel kijken, waaronder ook Fransen. Vaak praten ze vol enthousiasme tegen elkaar. Dan hoor ik ze zeggen, 'wat een verzameling, hoe komen ze eraan'? 'Kijk, dit hadden we thuis ook'. 'Oma heeft dit nog in huis'. Als ik ze naar de kassa zie lopen om af te rekenen denk ik, ze kunnen het in hun eigen land niet vinden maar wel bij ons. En het gaat weer terug waar het vandaan komt, Frankrijk. Wat je ook gaat doen met je inrichting, volg je gevoel zodat je dit nieuwe jaar je happy voelt in je eigen huis.

Au revoir,
J.P en Marieke  Baret Brocante
Januari 2024 - column nr: 27

 

 

 

© 2014 - 2024 De Bosrand Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel