Teleurgesteld
We zaten een beetje teleurgesteld aan een tafel met een pot thee. Uren gereden, twee handelaren verder en amper iets gekocht. Bij de eerste handelaar kregen we te horen dat de voorraad niet was aangevuld. 'Waarom niet'? 'U wist toch dat we zouden komen vandaag'. 'Oui, maar de zaken gaan niet zo goed'. 'Ik koop niks in omdat men hier het geld momenteel niet besteed'. 'Men heeft het nodig voor de dure boodschappen'. Bij de tweede handelaar was het aanbod ook niet best. Ik schonk nog een warme kop thee in en we besloten te stoppen voor vandaag. We hadden een lange dag achter de rug. Afgelopen nacht stak er op de snelweg een zwijn voor de bus over, en dat ging net goed. En we hadden nog een lege bus terwijl we al een dag in France waren. Eerst maar een nacht goed slapen en morgen opnieuw 'en route'.


Nakijken
De volgende dag gaan we naar een vide maison. Zes broers en zussen heten ons welkom in de voormalige oude woonwinkel van hun overleden ouders. Overal stonden spullen en we liepen alle ruimtes af. Op de eerste etage schreef een zus op een stuk karton het artikel en de prijs van onze uitgezochte brocante. Ze had de aankopen netjes ingepakt en gaf de brocante met de lijst aan haar zus beneden in de garage want die ging over het geld. Ik wilde betalen, maar samen met nog een andere zus werden de aankopen weer uitgepakt en stuk voor stuk nagekeken. Vertrouwen ze ons niet? Waren ze bang dat de zus iets was vergeten op te schrijven? We begrepen het niet en lieten het maar over ons heen komen. Nadat de aankopen waren nagekeken, wat overigens tot op de cent klopte, kon ik eindelijk betalen.

Bakplaat
Ik zag nog een zeer grote bakplaat met een doorsnede van 53 centimeter staan. Toen ik naar de prijs vroeg vertelde een zus met een glimlach, 'Madame, we waren met acht personen thuis en mijn moeder bakte de heerlijkste mirabellen taarten'. 'Deze bakplaat gebruikte ze hiervoor alleen paste deze niet in de keukenoven'. 'Maar daar had moeder een oplossing voor gevonden'. 'Ze bracht hem bij de plaatselijke bakker en daar kon hij worden afgebakken in de grote oven'. Je zag haar even terug denken aan vroeger. Toen keek ze me aan en vroeg, 'heeft u een grote oven thuis'? 'Non madame', zei ik. Je zag haar denken, wat moet ze dan met zo'n grote bakplaat?


Opgeknapt dorp
We kwamen in een dorp waar ze de oude vervallen huizen bijna allemaal hadden opgeknapt. Het was een genot om door de leuke straatjes te lopen met verschillende kleuren huizen. En overal stonden voorjaarsbloemen in het dorp. Het café bestond niet meer, maar was wel open. Tussen het oude meubilair stond een vitrine met croissants, pain au chocolat, tarte aux pommes, manden met stokbrood en een koffiezetapparaat. Toen ik hier naar binnen ging om croissants te kopen, wist ik niet wat ik zag. Er hingen nog oude zwart-witfoto's, het behang was stuk maar prachtig, de meubels stonden gestapeld, er stonden nog glazen en zelfs de bar stond nog in een hoek gepropt. Het voelde voor mij alsof ik even terug ging in de tijd. Na ruim twee uur lopen op de vide-grenier hadden we alles gezien. Eind van de middag waren we zeven markten verder. Met zoveel leuke gevonden brocante waren we de teleurstelling van gister al vergeten.

Garageverkoop
Voor we naar huis reden gingen we nog naar een garageverkoop. Bij aankomst stonden er vier mannen bij de ingang een beetje geheimzinnig te doen. Toen we rond liepen zagen we de eigenaar glaasjes van de verkooptafel pakken. Hij zei 'we gaan eau de vie proeven'. Ik kreeg een rilling over mijn rug en zei tegen J.P, 'dat ga ik niet doen'. 'Ik ook niet,' zei hij. 'Waarschijnlijk is dit illegaal gestookte eau de vie, vandaar het geheimzinnige gedoe'. Toen we klaar waren met de handel in pakken liepen we langs de drinkende mannen. De geur van eau de vie kwam ons tegemoet. 'Santé heren, met het proeven van uw glaasje water,' zei ik. Lachend zwaaide ze ons uit. Zonder neut achter de kiezen, maar met mooie brocante vondsten reden we terug naar Nederland.


Au revoir, J.P en Marieke      Baret Brocante 'en route''    Column nr: 19 Mei 2023

Feestdagen open:
Zondag eerste Pinksterdag zijn we gesloten.
Maandag tweede Pinksterdag zijn van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Agendatip:
Evenement Salon et Jardin
Zaterdag 24 juni  10.00 tot 17.00 uur
Zondag    25 juni  12.00 tot 17.00 uur

 

 

 

© 2014 - 2024 De Bosrand Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel